Przebarwienia, których chcemy uniknąć

Niestety, nie zawsze nasz uśmiech i ząbki to śnieżnobiałe perełki. Złe nawyki żywieniowe, brak czasu na odpowiednie usuwanie resztek pokarmów i codzienną higienę, nieregularne wizyty u stomatologa, to tylko niektóre przyczyny przebarwień. Dlatego najlepiej jak najwcześniej poznać przyczyny, co może wywołać tą przykrą przypadłość i jak zapobiegać niszczeniu pięknego uśmiechu. Przebarwienia na zębach to, wbrew powszechnej opinii, nie są jedynie konsekwencjami niewłaściwego jedzenia.

Czasami mogą być oznaką choroby, dlatego wczesna reakcja to podstawa. Niektórzy mają natomiast naturalnie żółty kolor zębów, już od urodzenia, wtedy więc nie warto poszukiwać jakichkolwiek sposobów na ich trwalsze wybielenie. Ogólnie przebarwienia dzielą się na dwie główne grupy. Przebarwienia powierzchniowe wywoływane są najczęściej przez czynniki zewnętrze, takie jak palenie tytoniu, picie kawy i herbaty, a także czerwonego wina, czy jedzenie barwiących potraw (jagody, curry, wiśnie).

Inny rodzaj to natomiast zmiany głębsze, często wywodzące się z przyczyn wewnętrznych i dotykające głębokich struktur zębów. Mogą być spowodowane na przykład niektórymi rodzajami antybiotyków, urazami zębów, a nawet zbyt dużą ilością fluoru, stosowanego w okresie największego wzrostu zęba. Głównym sposobem na usunięcie takich przebarwień jest odpowiednie szczotkowanie zębów, najlepiej przy pomocy pasty wybielającej, czy profesjonalne zabiegi w gabinecie dentystycznym. Naturalnie trzeba jednak cały czas przestrzegać diety i uważać na to, co się je i w jakich ilościach.